Succesvolle teksten? Ik geef je 4 schrijftips.

Weet je genoeg te vertellen, maar heb je moeite met het vertalen van ideeën in je hoofd naar woorden op papier? Of heb je teksten geschreven, maar ontbreekt het aan de nodige structuur? Dan zijn deze 4 schrijftips voor succesvolle teksten een handige checklist voor jou. Print ze uit of leer ze uit je hoofd, doe er vooral iets mee. Ze kunnen je veel tijd en inspanning besparen.

1.   Zorg voor opbouw en structuur

Opbouw en structuur in teksten zijn allesbepalend. Start daarom met een sterke titel, goede introtekst en schrijf korte alinea’s met tussenkopjes. Goed overzicht is namelijk niet alleen belangrijk voor de leesbaarheid, maar ook voor zoekmachines. Content wordt gefilterd op basis van relevantie, afhankelijk van de zoekopdracht. Daarom is het ook van belang om je belangrijkste zoekwoord in de titel en eerste alinea van je tekst te verwerken.

2.   Maak teksten makkelijk leesbaar

Tegenwoordig worden teksten in rap tempo gescand om de meest interessante informatie eruit te pikken. Gebruik daarom koppen en tussenkopjes. Zo krijgen scanners toch de belangrijkste inhoud mee en kunnen ze getriggerd worden om meer te lezen. Voor de leesbaarheid is het belangrijk dat alinea’s niet langer zijn dan 5 zinnen. Geen lappen tekst dus.

3.   Gebruik overal dezelfde schrijfstijl

Hoe communiceer je met klanten? Is de omgang formeel of informeel? Spreek je ze aan met ‘u’ of ‘je’? Dit heeft alles te maken met de tone of voice van je organisatie. Deze moet een geheel vormen, zodat je bedrijf overal hetzelfde uitstraalt. Offline en online.

4.   Doe de spellingcheck en tekstcontrole

Je wil natuurlijk niet dat er fouten in je teksten staan. Een spellingcheck kan dus niet ontbreken. Laat ze ook door vrienden of collega’s lezen en controleren, want zij kunnen er met een frisse blik naar kijken. Vaak kun je nog veel verbeteren. Twijfel je nog? Een professionele tekstschrijver kan je teksten redigeren. Dan ben je er zeker van dat ze correct zijn.

Nog wat tips

Alle begin is moeilijk, maar je moet ergens starten. Even niet creatief? Leg het aan de kant en ga sporten of maak een wandeling. Verfris je mind en pak het weer op bij meer inspiratie. Soms helpt het om eerst een mindmap te maken. Je schrijft dan allemaal woorden op en kijkt of je een structuur kunt neerzetten. Probeer vervolgens alles uit te werken en er een compleet verhaal van te maken. Pas daarna optimaliseer je de tekst voor zoekmachines. Zo ontstaat een ideale balans tussen lezer en zoekmachine. Dat zijn succesvolle teksten!

Wil je zeker zijn van succesvolle teksten?

Veel mensen voelen zich geen tekstschrijver. Logisch, want net zoals andere beroepen is schrijven een vak. Niet iedereen is er goed in. Daarbij komt dat het schrijven van goede copy veel tijd kost. Tijd die ondernemers of bedrijven niet hebben. Daarom kun je overwegen om dit uit te besteden aan een copywriter. Dan ben je in ieder geval zeker van succesvolle teksten.

COPYWREBEL helpt je met professionele teksten schrijven

Jij weet wat je wil zeggen. Ik weet welke woorden ik moet gebruiken. Samen vertellen we jouw verhaal.