10 effectieve copywriting tips

Ben je bezig met het schrijven van teksten voor je website of blog? Dan moet je met veel zaken rekening houden. Denk aan je doelgroep en doelen. Maar ook aan je tone of voice en SEO. Hoe krijg je de juiste woorden op papier? Op een manier zodat lezers de boodschap begrijpen. En zelfs meer van je willen weten. Ik geef je 10 effectieve copywriting tips, die je direct kunt toepassen.

#1 Los een probleem op

Kijk goed welk probleem je met de copy gaat oplossen. Gebruik korte zinnen en duidelijke tussenkopjes. Schrijf in actieve taal, gemoedelijk en warm. Dat leest prettig.

#2 Begrijp wat iemand nodig heeft

Geef een duidelijk beeld van de toekomstige staat en speel op een slimme manier in op emoties. Het gaat nooit echt om de (technische) functies, maar om de voordelen die jouw product/dienst biedt.

#3 Gebruik korte zinnen

Maak je online teksten niet onnodig moeilijk voor je lezers. Houd je zinnen kort en to-the-point. Mensen waarderen vlotte taal.

#4 Help lezers te visualiseren waar het over gaat

Gebruik woorden die een duidelijk beeld creëren in de hoofden van gebruikers in plaats van vaag te zijn. Anders gaan mensen jouw product/dienst niet kopen.

#5 Maak een mindmap

Creëer mindmaps om een moeilijk onderwerp te structureren en verbanden tussen verschillende delen van het onderwerp te ontdekken. Zo komen je gedachten tot leven op het scherm en staar je niet eindeloos naar een wit vel.

#6 Niet plannen maar starten

Schrijf eerst in je eigen woorden op wat je wilt zeggen. Daarna kun je gaan aanpassen en finetunen. Content strak plannen is niet altijd de beste oplossing. Ruimte creëert creativiteit!

#7 Ga actief op zoek naar nieuwe ideeën

Zoek naar makkelijke topics en houd je aan een vast schema, ook als je niet weet waarover je moet schrijven. Je moet er iets voor doen; goede ideeën komen (helaas) niet vanzelf aanwaaien.

#8 Besteed aandacht aan een sterke titel en intro

Begin met een probleem of stelling die je publiek herkent en waarmee je het eens bent. Hiermee creëer je begrip. Als je lezers de kop en intro niet leuk vinden, haken ze af.

#9 Denk eerst aan mensen en als tweede aan Google

Zet je gebruikers op de eerste plaats en geef ze goede inhoud die ze steeds gemakkelijk kunnen lezen. Laat mensen de boodschap begrijpen. Optimaliseer daarna voor zoekmachines.

#10 Goede copywriting draait niet om het schrijven

Laat mensen nadenken over het resultaat, wat er gebeurt na de verkoop of wat mogelijk is. Wanneer je de aandacht op het schrijven zelf legt, leidt je de aandacht af van de boodschap die aan de woorden ten grondslag ligt. En dat is niet wat je wilt.

Copywriting uitbesteden?

Ben je liever bezig met je eigen business en wil je copywriting overlaten aan een ervaren copywriter? Dan hoor ik graag van je. Samen vertellen we jouw verhaal!